Kurz Alfa ve Žďáře od 3.12.

Vážení,

v příloze naleznete pozvánku na kurz Alfa, který začíná ve Žďáře 3. prosince. V Kutné Hoře, kde jsem působil před příchodem do Nížkova, byl kurz Alfa velmi oblíbený a konal se tam odhadem deset let.  

Určitě nejde o nějaké "náboženství pro dospělé nebo pokročilé" nebo "katechismus pro dospělé". Pokud si jako praktikující katolíci hodláte povídat o víře do větší hloubky, k tomu jsou určena setkávání, která bych rád zahájil na nížkovské faře (a zrovna úvodní setkání mi ve čtvrtek 19. října kvůli nemoci nevyšlo).

Kurz Alfa je  především pro lidi ve víře hledající, kteří toho o křesťanství ví jen málo, ale rádi by si o otázkách týkajících se života a víry něco poslechli a třeba o tom i diskutovali. Může jít například o lidi, kteří naposled přišli s církví do kontaktu ohledně prvního svatého přijímání nebo biřmování a uvědomují si, že jim možná něco schází. Věk přitom není rozhodující: ve skupince, kterou jsem moderoval v Kutné Hoře, byl věk účastníků mezi 20 a 70 lety a dobře jsme si rozuměli a prakticky všichni chodili až do konce kurzu. 

Na druhou stranu snad může být tento kurz přínosný i pro ty, kdo sice do kostela chodí, ale hraje u nich možná větší roli rodinná tradice nežli hluboký osobní vztah ke Kristu. A snad i pro ty, kterým se vysloveně nedaří předávat víru v rodině.  

Podotýkám, že není povinné se v diskusi vyjadřovat. Toho se bát nemusíte. V Kutné Hoře jsme měli v diskusních skupinkách jak jedince, kteří hovořili rádi a často, tak i ty, kteří promluvili pouze jednou za čas, i takové, kteří jen spokojeně naslouchali. Aby se udrželo téma, měla každá skupinka svého moderátora z řad farníků. (Nevěřili byste, jak se někteří účastníci opakovaně stáčejí ke "svému" oblíbenému tématu: proto tam musí být moderátor.) Platí džentlmenská zásada, že vyslechnuté názory se nikde "nedávají k lepšímu". 

Nemusíte se vůbec bát: když zjistíte, že kurz není váš šálek čaje, nemusíte za sebe hledat náhradníka ani dělat nic jiného. Jen byste měli říci organizátorům, že už nebudete chodit. 

Účast na kurzu Alfa může být užitečná také pro ty, kdo by něco podobného rádi uspořádali ve své farnosti a chtěli by "okouknout", jak se to dělá a posbírat nějaké zkušenosti.  

 

      

Soubory ke stažení