Možnosti pomoci uprchlíkům

Město Přibyslav, podle oficiálních stránek města ke dni 23.3 2022 hledá tuto pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny:

- volné ubytovací kapacity (kontakt: paní Zdena Valnerová: + 420 739 447 386)

 - VYBAVENÍ DO DOMÁCNOSTI (NÁDOBÍ, PRAČKU, MIKROVLNNOU TROUBU, RYCHLOVARNOU KONVICI,...) (kontakt: p. Michael Omes: + 420 728 264 579)

 

Oblastní Charita Žďár nad Sázavou má od pondělí 21.3. nové sběrné místo pro materiální pomoc uprchlíkům v garážích ve dvoře za budovou Městského úřadu ve Žďáře nad Sázavou, Žižkova 227/1. Příjem pomoci pondělí - středa 15-17 hod. 

Aktuálně hledají:

- pračky, sušičky
- sporáky
- mikrovlnky
- varné konvice
- mixéry
- fény
- mopy
- žehličky, žehlící prkna
- police do kuchyně na skladování potravin
- funkční pc nebo ntb
- židle
- postele včetně matrací a válendy
- příbory, hrnce, základní kuchyňské vybavení

- přednabité karty dopravní společnosti Zdar, a.s. - použijeme pro děti, které denně cestují z obcí do měst do školy

- trvanlivé potraviny: cukr, olej, pohanka, další luštěniny, sušenky pro děti, konzervy masové, paštiky, rybičky, cereálie, těstoviny,  rýže, sůl, kečupy pro děti, polévky a trvanlivější ovoce (mandarinky, jablka, pomeranče)

 

Dále probíhá ve Žďáře sbírka věcí pro odeslání na Ukrajinu. Tati sbírka probíhá POUZE V PRACOVNÍ DNY / 13.00 - 17.00 HOD. na adrese Studentská 5 (kotelna Satt Libušín), Žďár nad Sázavou. Oblečení se již nevybírá, seznam věcí se průběžně aktualizuje a najdete ho spolu s kontakty na koordinátory na stránkách Oblastní Charity Žďár nad Sázavou https://zdar.charita.cz/materialni-sbirka-pro-ukrajinu

 

Stále je také možnost přispět finančně ma pomoc Charity Ukrajině na účet 55660022/0800, variabilní symbol 104. Naše Charita pomáhá nejen na Ukrajině a v Česku, ale pomáhá také uprchlickým centrům v Moldavsku. 

 

Materiální pomoc lze podle webu Českých drah předávat také na osobních pokladnách Českých drah ve velkých stanicích na hlavních tratích (v našem okolí ve Žďáru nad Sázavou po-ne 6-20 hod a v Havlíčkově Brodě po-ne 8-18 hod).

Doporučený seznam materiální pomoci uvádí tyto věci: 

balená voda, deky, spacáky, karimatky, trvanlivé potraviny, proteinové tyčinky, analgetika, dětské pleny, hygienické potřeby (kapesníky, toaletní papír atp.), předplacené SIM karty, powerbanky.